Invitasjon til temanummer av tidsskriftet Barn

2022-10-04

Det nordiske tidsskriftet Barn – forskning om barn og barndom i Norden planlegger et temanummer om barndom og hverdagsliv i transformasjon.

Hvordan opplever og forstår barn og unge store endringer i sine hverdagsliv som følge av hendelser som for eksempel en global pandemi, krig og katastrofer, eller mer lokale hendelser som større endringer i livssituasjon som følge av f.eks. sykdom, ulykker eller endringer i familiens sosioøkonomiske situasjon? Hvordan blir profesjonelles forståelser og praksiser endret som følge av slike endringer? Og videre, hvordan kan vi som forskere forstå og undersøke disse endrete hverdagslivene?

Eksempelvis understreket erfaringene fra pandemien hvordan materiell, økonomisk og sosial ulikhet i samfunnet skaper ulike betingelser for unges hverdagsliv, helse og trivsel, og at slike ulikhetsskapende prosesser så ut til å treffe unge på nye og forsterkede måter. En start, når man skal forsøke å forstå unges erfaringer fra pandemien, blir å inkludere en forståelse av variasjonsbredden i hverdagslivene til barn og unge. Videre kan blir det sentralt å utforske oppbygningen og utviklingen av ulike hverdagsliv. For eksempel, hvordan kan vi forstå barn og unges hverdagsliv som bygget opp av andre personers hverdagsliv; som avhengig av materielle og fysiske betingelser; som innrammet av institusjonelle og politiske strukturer og ideologiske føringer, og i kontinuerlig utvikling?

Som forskere gjorde vi oss erfaringer som også kan gjøres til gjenstand for utforskning og refleksjon: Hvordan fikk pandemien betydning for våre forskningsspørsmål, våre teoretiske innstillinger og metodiske innganger til å studere barn og barneliv? Den globale covid-19-pandemien er imidlertid bare ett eksempel på barndom og hverdagsliv i transformasjon. Andre eksempler kan være unges endrede hverdagsliv i kontekst av krig, flukt og eksilerfaringer.

Tittelen Barndom og hverdagsliv i transformasjon peker således på relativt plutselige endringer i flere ulike betingelser i hverdagslivene til barn og unge, deres families, profesjonelle og forskere. Videre peker det mot utvikling av innovative sosiale praksiser; transformert deltakelse, meningsskaping og livsførsel.

I dette temanummeret ønsker vi bidrag som knytter seg til transformerte hverdagsliv i tråd med de innledende avsnitt. Temanummeret begrenser seg ikke til bidrag som omhandler COVID-19-pandemien, men åpner seg mot reformulerte og eventuelt nye teoretiske og metodiske innganger til å studere hverdagslivspraksiser og forståelser hos barn og profesjonsutøver som gir innsikt til aktuelle ‘nye’ hverdager.

Bidrag kan for eksempel omfatte

  • Empiriske bidrag som bidrar til å gi historiske tilstandsbilder av hverdagslivene for barn og unge, familier og profesjonelle under COVID-19-pandemien
  • Hvordan metodiske innfallsvinkler som legger vekt på hverdagsliv kan bidra med forståelse av hvordan endringsprosesser bygger på kjente forhold for deltakerne og åpner for endring og bevaring?
  • Barn og unge, familier og profesjonelles transformerte praksiser i møte med endrede hverdagslivsbetingelser
  • Teoretiske innganger til forståelse av barns endrede livsbetingelser/endrede hverdagsliv som sosiomaterialitet, place/space, demokratiske prosesser, rettigheter m.m.
  • Politikkutforming og profesjonelle praksiser: Hvilken lovgivning og styringsdokumenter gjør seg gjeldende og hvordan samspiller de med profesjonell praksis og barn og unges opplevelser av en meningsfull hverdag?
  • Endrede betingelser for forskning knyttet til metodologiske innovasjoner og etiske overveielser: Hvordan få tilgang til de transformerte hverdagsliv? Hva er det nå vi bør studere – hvem ser vi – hvem ser vi ikke, hvilke problemstillinger ser vi, hvilke ser vi ikke (ennå)?
  • Hvordan bidrar transformasjoner til nye og forsterkede sårbarheter og ulikhetsskapende prosesser?

Frister

Mandag 7. november 2022: Frist for innsending av abstract, 150-200 ord, skrevet på et skandinavisk språk, eller engelsk.

Torsdag 15. desember 2022: Tilbakemelding til potensielle forfattere om innsending av artikkelmanus.

Søndag 23. april 2023: Frist for innsending av artikkelmanus, maks 7000 ord, inkl. referanser og noter. Manus vurderes av eksterne fagfeller.

For ytterligere retningslinjer til forfatterne, se Forfatterveiledning.

 

Abstract sendes til Barns redaksjon: barn@ipl.ntnu.no

Mer om Barn finner du her: Om tidsskriftet.

Ved spørsmål ang. temanummeret, ta kontakt med gjesteredaktørene.

Vi ser fram til deres bidrag!

 

Vennlig hilsen gjesteredaktørene,

Wenche Bekken (webe@oslomet.no) og Guro Brokke Omland (g.b.omland@psykologi.uio.no)