Barneretten i de nordiske land: Temaer i tiden - Adolphsen, Caroline; Friðriksdóttir, Hrefna; Hartoft, Hanne; Leviner, Pernilla; Sandberg, Kirsten; Stang, Elisabeth Gording (Barn – forskning om barn og barndom i Norden, 2019)
I 2017 holdt ”Nordiske nettverk av barnerettsforskere” sitt første seminar. Der ble det holdt en innledning fra hvert land om hva man var opptatt av i barneretten for tiden, og hvor den var på vei. I denne artikkelen presenteres disse bidragene fra Sverige, Danmark og Norge, i oppdatert form og med kobling til barnekonvensjonen. Sveriges bidrag dreier seg for det meste om inkorporering av barnekonvensjonen i svensk rett, noe som har vært kontroversielt, men som nå er bestemt. Danmarks bidrag tar for seg barnets beste i familiesaker, barnevennlig strafferettspleie når barnet er fornærmet (offer), forlengelse av foreldelsesreglene for overgrep mot barn med tilbakevirkende kraft, og det nye ”Ungdomskriminalitetsnævn” for barn under 15 år som begår det som betegnes som kriminalitet. I det norske bidraget behandles barns rettsvern mot vold og seksuelle overgrep, barn i fengsel og de norske barnevernssakene som står for Den europeiske menneskerettighetsdomstol. Alt i alt ser vi at det er ganske stort fokus på bedring av barns rettsstilling i de nordiske land, ut fra barnekonvensjonen. Men landene velger ulike måter å gjøre det på, og temaer og løsninger er ikke nødvendigvis de samme.